miercuri, 19 septembrie 2007

Pictură cu aromă de tutti frutti

În ultimele trei zile mi-am creat o obişnuinţă. Nu deschid prea des televizorul, dar luni am zis să încerc telecomanda, am ajuns pe NaţionalTV (sau FruttiFresh TV, îmi spune acelaşi lucru) şi am dat peste o emisiune care se cheamă "Mari artişti", pe la 11.30. Un tip, critic de artă sau un prezentator tv care joacă foarte bine rolul unui specialist în pictură povesteşte timp de juma' de oră opera şi viaţa unor pictori celebri. Mi s-a părut nice, destul cît să nu mă dezlipesc pînă la pauzele publicitare de micul ecran. Pînă ieri i-am văzut pe Rembrandt, Vermeer şi Turner.

Rembrandt van Rijn "Rondul de noapte" (1642)


Johannes Vermeer "Fata cu cercel de perlă" (1665)


Joseph Mallord William Turner "Vasul de linie Temerarul remorcat la ultima ancorare pentru a fi distrus" (1838)

3 comentarii:

Nicu spunea...

Daca e de trei zile nu e obisnuinta! :)
Anyway, asta mi-a adus aminte de vremuri trecute, cand luptam pentru un album de reproduceri cu o grafica indoielnica. Intr-un mare contrast cu aceste vremuri cand albumele pe hartie sunt infinit mai bune iar internetul e plin de poze high resolution. Numai ca foamea mea de arta a evoluat, parca, in sens invers... :( Poate din prea mult belsug...

Mihaela spunea...

Nici eu nu "consum" arta atit de mult pe cit mi-as dori.Si ai dreptate, atunci cind un lucru e mai greu de obtinut, oricit de precar ar parea, capata o valoare mai mare. Cind gasim acel ceva pe toate drumurile, parca nu ne mai face cu ochiul asa de mult.

Stefan Gabriel Chelaru spunea...

A existat, la un moment dat, o serie de, nu stiu cum sa le zic, "reviste" - Mari Pictori: hartie buna, imagine, la fel, si oleaca de text (biografie). Am avut noroc sa reusesc sa cumpar toate numerele - din pacate, timp n-am mai gasit la chiosc. Secolul vitezei!